Brugen af farver er en stor og eventyrlig del af kunsten. Den er en stor del af lige netop dit personlige udtryk i dine billeder, og dermed også en del af din personlige udvikling. Farver er fulde af inspiration, liv og kreativitet. Hvordan vi bruger farverne i vores hver dag og i vores kunst har stor betydning. Dykker vi ned i farverne, og lærer hvilken betydning de har for os hver især, kan det åbne for en ny verden både i din kunst og i den personlige udvikling.

Rundt omkring på nettet gemmer der sig masser af viden om farvernes betydning. Du kan blandt andet tage et grundigt kig på http://www.farvernesbetydning.dk/

De skriver rigtig mange gode stikord, men det allervigtigste er ikke hvad andre skriver om betydningen af farver. Det vigtigste er hvilken betydning den enkelte farve har for dig? Hvilke farver omgiver du dig med i dit hjem? Hvilken betydning har det for dit humør? Og hvilke farver bruger du i din kunst? Ofte omgiver vi os med de farver vi godt kan lide, eller som giver os en god følelse inden i. Men når vi bruger farverne i kunsten kan samme farve få en helt ny betydning og måske endda gemme på et bestemt budskab.

Gå på farvejagt!

For at lære mere om dig selv, din kunst, farverne og hvordan vi kan bruge dem bevidst i vores personlige udvikling er en god gammeldags farve skattejagt en sjov og anderledes tilgang til farvernes univers.

SÅDAN GØR DU:

  • Åben dine øjne for de farver du møder på din vej. Lad dig inspirere og dyk ned i farvenes forunderlige univers. Det kan være i din have, på en gå tur, ja endda bare i din stue. Tag billeder af de ting/ farver du bliver tiltrukket af. Det kan være en helt specifik pynteting, du har stående, men det kan også være en blomst du ser på din vej, eller noget helt tredje. Gå til opgaven med åbent sind, kun med fokus på farverne. Tag gerne billederne helt close up, hvis du har lyst til det.
  • Kig nu alle dine billeder igennem, og læg mærke til hvilke farver du er blevet tiltrukket af. Hvad inspirerede DIG på din vej? Der vil ofte være en farve (eller måske endda et tema) der går igen.
  • Mærk efter; Har den farve en speciel betydning for dig? Mærker du noget specielt når du ser den? Måske gør den dig glad eller måske føler du en ro?

Det er helt individuelt, hvilke farver vi føler os tiltrukket af og hvilken betydning den har for hver enkelt. Der er altså ikke noget facit eller forkert, hvis dine følelser og det du mærker ikke matcher det som hjemmesiderne fortæller.

Farverne i din kunst

Jeg vil anbefale at du i de næste øvelser arbejder i de medier (akryl, tørpastel, akvarel, osv.) DU har til rådighed og har lyst til at arbejde med, uanset hvilke det er. Jeg har brugt Derwent Inktense farveblyanter, men bruger også ofte denne teknik når jeg maler med akryl.

Til denne øvelse skal vi faktisk lidt tilbage til den forrige øvelse; Farve skattejagten. Har du endnu ikke lave den, er den ikke essentiel for denne øvelse, og du kan sagtens lave øvelserne uafhængig af hinanden. Du er også velkommen til at bruge billederne fra min personlige farve skattejagt.

Denne øvelse vil for nogle måske være velkendt, da det er en ret effektiv og klassisk tilgang til farverne. Jeg bruger den selv rigtig meget i min kunst, da øvelsen også er med til at skærpe farvesynet, og give et godt kendskab til egne redskaber. Det er også en god måde at udfordre sig selv på.

Vi skal arbejde med den klassiske tilgang TROIS CRAYONS/COLEUS. Det er fransk og oversat betyder det 3 farver.

Øvelsen er faktisk ret simpel, og tager kun den tid du har lyst til at bruge på det. Jeg vil dog anbefale at du første gang du skal lave øvelsen sætter tid på som jeg også har beskrevet nedenfor.

Du skal bruge: Farver (farvekridt, tørpasteller, akryl, akvarel, bare det medie du har og har lyst til at “lege” med) og papir/lærred eller noget andet du kan tegne/male/ være kreativ på.

  • Udvælg 3 farver. Brug gerne de farver du allerede har haft fokus på i sidste øvelse. Har du valgt ikke at lave sidste øvelse, så gå efter de 3 farver som du umiddelbart bliver mest tiltrukket af.
  • Sæt en timer til 10 minutter.
  • Mal et billede/tegning, hvor du kun bruger de 3 farver du har udvalgt.
  • Leg med farverne, bland dem og giv dig hen til det der kommer. Gå efter den intuitive skabelse i nuet.
  • Når tiden er gået, vender du din tegning om og gå ud og tager en kop kaffe 🙂 ( drikker du ikke kaffe, så gør noget andet 🙂 Essensen er at du kort går væk fra din tegning og lader den ligge med det den er.
  • Når du har holdt en kort pause, vender du igen din tegning/maleri med forsiden op. Kig på den. Kig på farverne. Mærk efter. Tænkte noget bestemt, da du tegnede det? Mærkede du noget bestemt? Vækkede farverne noget i dig? Husk, der er ikke nogen følelse der er forkert.
Min 10 minutters tegning med teknikken 3 farver

Uanset hvad du har mærket i øvelserne, håber jeg at det har åbnet en port til at bruge farverne intuitivt og blive skarpere på hvilken betydning de har for dig i dit liv. Det er en god måde at øve sig i at udvælge og ikke mindst skabe gode farve harmonier omkring sig. I denne øvelse bruger vi kun 3 farver, men du kan selvfølgelig udvide til flere og se hvor det bringer dig hen.

Er du blevet nysgerrig på farvernes verden, vil jeg anbefale dig at lave øvelsen igen, denne gang uden tid, som et længere studie. Et billede, hvor du bevidst arbejder med din farveholdning og den betydning de har for lige netop dig og din personlige udvikling.

Denne øvelse kan også være en sjov kreativ aktivitet for børnene, der ville elske at gå på farve skattejagt 🙂


Rigtig god fornøjelse med farvernes forunderlige verden!