Når der ikke står mange penge på kontoen er budgettet til kunst lavt, og der er nogle kunst artikler som du sagtens kan spare penge på, ved at købe det billigste og andre som du har mest ud af at spare op til, og købe den dyrere kvalitet udgave.

Som lidt yngre var jeg på kontanthjælp en lang overgang, og pengene var små. Jeg havde ikke råd til at købe de dyreste lærreder, eller den dyre maling. Jeg måtte både male og tegne på et lavt budget, og kunne ikke tillade mig at bruge penge på hverken de dyreste eller de bedste ting..

Lav kunst på budget

Heldigvis kan man sagtens lave rigtig fin kunst uden at have mange penge, og der er heldigvis mange ting som sagtens kan købe billigere. Men når nu jeg er blevet en dygtigere, har jeg også fået en bedre ide om hvilke kunst artikler, der er bedst, og hvor man godt kan spare lidt penge. Selvom mit budget til kunst artikler er steget en smule, og det gennem tiden være svært at gennemskue, hvad man lige skal købe og om det virkelig kan betale sig at købe den dyre maling, de dyre lærreder eller de dyreste pensler. Eller om tegnepapiret til en 20,- er ligeså godt som det til 130,- og hvad med blyanter? Kan man godt nøjes med at købe de billige blyanter?

Dette blogindlæg handler om at lave kunst på et lavt budget. Jeg deler mine erfaringer, og giver mine bedste råd til hvor du kan spare penge på at lave kunst – tegne og male, og hvor det helt klart er en fordel skal bruge lidt ekstra.  

At male på budget:

31337801_1802814323104273_406257224202059776_nMaling: Er du nybegynder er maling fra søstrene grene, Tiger o. lign helt fint at begynde med. Men lad være med at bruge penge på 100 forskellige farver. Køb basis farverne som rød, grøn, gul, blå, sort og hvid, (både en varm og en kold farve af hver) og lær dem at kende.  Bland farverne, leg med det, og mens du øver finder du hurtigt ud af hvilke farver der er gode at have, og hvilke du kan undvære. Også er du klar til at købe noget lidt bedre maling.

Der er et væld af maling på markedet, og hvis du ligesom mig ønsker noget godt maling, men ikke vil bruge en formue på det, vil jeg varmt anbefale mærket Maimeri.

Her får du en super lækker maling til prisen. Det er selvfølgelig dyrere i indkøb, men du skal heller ikke bruge så meget, som når du bruger den billige maling. fordi den dyrere maling indeholder mere pigment og derfor dækker bedre.

Lærreder: uanset hvor dygtig en kunstner du er, kan du sagtens nøjes med de billige lærreder. Selvfølgelig kan man komme ud for at lærredet bliver skævt, men her kan en ramme ofte hjælpe. I forhold til at spare på lærreder er det helt op til dig, om du vil bruge dine penge på et dyrt lærred, og selvfølgelig kan du mærke en forskel, men her skal du opveje om det er det værd, at bruge flere hundrede kroner på et lærred.

Hvis pengene er små kan et alternativ være at købe gamle malerier i genbrug, som du kan male over. (Det kan i øvrigt give maleriet en god struktur at arbejde på)

 

Pensler: Igen vil jeg slå et slag for at købe de billige pensler. Jeg har haft mest held med de billige pensler i nylon, frem for natur hår, som jeg ofte oplever “fælder”.

Her kan det være en rigtig god ide at købe dem i et sæt, så får du mest for prisen. Og pensler kan man næsten ikke få nok af. Finder du så en størrelse du bliver super glad for kan du jo altid købe den i en lidt dyrere model.

Undgå:

  • At købe dig fattig i duppe redskaber og paletter! Brug i stedet en skuresvamp. De er en del billigere, og holder oftest også længere. De fleste duppe redskaber man køber har en tendens til at gå i stykker, eller blive stive, så selvom de måske meget er billige, kan det altså bedre betale sig at købe de billige skuresvampe.
  • At bruge penge på paletter! Brug i stedet bøtten fra en skyr eller lignende. Låget har en rigtig god størrelse som palet, og selve bøtten kan bruges til vand. Tip: Når du er færdig, og måske har en masse maling til overs, kan du tømme bøtten for vand, og sætte låget (med maling) på. Malingen kan sagtens holde sig våd en uges tid eller mere, hvis beholderen bare er tæt lukket. Så sparer du også på din dyrekøbte maling.

34415275_1839290656123306_5677647466221010944_n

TIP: Køb spartel, men igen kan du sagtens “nøjes” med den billige. Spartel kan give en fantastisk effekt og struktur (og kan også gøre at de billige lærreder bliver lidt mere stabile og ikke bliver skæve), og har du modet (og pengene) til at købe stencils, så vil jeg varmt anbefale dette også. På trods af de koster, giver det en fantastisk struktur og fede effekter til dit maleri.

Mangler du inspiration til hvad du skal male, kan du finde inspiration i mit blogindlæg “Hvad skal jeg male?”

At tegne på budget:

Papir: I starten og til små skitser er almindelig kopipapir til printeren helt fint, men når du først begynder at blive rigtig dygtig vil jeg anbefale at du køber noget ordenligt tegnepapir. Det kan sagtens købes til rimelige penge og du kan sagtens gå efter noget på tilbud eller noget af det billigere papir. Det vigtigste er at papiret er syrefrit og minimum er 140g papir, hvis du holder øje med disse 2 ting, er du sikker på at få noget rigtig fint papir.

31945450_1811162628936109_7678733069422952448_nBlyanter: Du kan sagtens spare penge og købe de helt billige blyanter, men jeg vil dog anbefale at du køber et sæt med blyanter i forskellige hårhedsgrad. Et godt sæt koster typisk omkring 149,- kr, men hvis du kigger efter dem på tilbud kan de ofte fåes til 99,- for 12 forskellige blyanter. Mærket er som sådan underordnet, det vigtigst er at du får lidt at mixe imellem, da det vil bliver nemmere at få flotte skygger. Jeg køber oftest mærker som Derwent eller Faber Castell. For at spare på de gode (og lidt dyrere) blyanter har også et par stykker af de helt almindelig og mest gængse HB blyanter fra Føtex.

Hviskelædere: Her er der muligvis ikke det vilde og spare, men der er forskel på viskelædere, og et godt viskelæder eller 2 er bare rart at have. Du kan sagtens købe et billigt godt viskelæder, men du kan også komme ud for at det er noget bras! Jeg køber oftest mine viskelædere af mærket Faber-Castell. De kan købes til en rimelig pris, har nogle gode viskelæder.

Undgå:

  • At købe blyantspidsere i plastik, du kan sagtens spare penge og købe de billige fra Tiger eller lignende, men undgå plastik, det går bare i stykker.
  • At købe dig fattig i papirstubbe. Køb gerne de billige papir stubbe, men du kan sagtens nøjes med en eller 2. Jeg bruger papir stubbe fra Faber Castell, det er dem jeg har haft mest succes med. Et alternativ kan være at bruge vatpinde eller vatrundeller til skygger.
  • At købe dig fattig i tegneredskaber og papir. Har du lyst til at tegne, så tegn alt det du kan. Ved du ikke hvad du skal tegne kan du få inspiration i et af mine meget populære blogindlæg “Hvad skal jeg tegne?” 

TIP: Køb en god skitsebog med godt tegnepapir. På den måde har du alle dine tegninger samlet et sted, den er også nem at have med dig, og du kan nemt følge din egen udvikling. En skitsebog kan også være god til at komme af med din tanker eller frustrationer, det kan du læse mere om i mit blogindlæg Skitsebog – kom af med dine frustrationer, og bliv en bedre kunstner”

 

TAK fordi du læste med 🙂

 

Har du spørgsmål, yderligere tilføjelser, eller andet, er du altid velkommen til at sende en PB via min Facebookside, (som du kan finde link til nederst på siden) 

 

Dette er IKKE et sponsoreret indlæg, blot min egen personlige erfaring.